Майка пропътува 50 км, за да протестира в Деня на детето

Майка пропътува 50 км, за да протестира в Деня на детето | StandartNews.com

Добрич. Денка Добрева, майка на три деца и баба на едно внуче, пропътува 50 км в неделната сутрин, за да заяви своята гражданска позиция на протест в подкрепа на майките и децата на България, който бе насрочен за 9 часа пред храм "Св. Георги" в Добрич. Жената, която живее и работи в Тервел, сподели пред "Стандарт" разочарочарованието си, че само тя и още една дама са се събрали да кажат своята гражданска позиция.

"Аз съм безпартийна и за мен няма никакво значение коя партия е на власт. Искам да се обърне внимание от управляващите на факта, че децата ни са дискриминирани. Не съм съгласна да се дават детски на тези родители, чиито деца не учат, а тези майки и бащи, които работят и с данъците си осигуряват помощи и детски надбавки именно за тази група, заради "голям доход", дори и с 2 стотинки, да нямат право на детски надбавки. За децата ни всички партии трябва да мислят еднакво и последователно. Тези, които сега управляват трябва да си дадат ясна сметка, че ако така продължават нещата в страната, то утре те няма да имат последователи и в страната ни няма да има хора, които да работят и да им осигуряват от данъците си техните пенсии", каза Добрева.

С много хъс и заеми, Добрева споделя, че отглежда децата си - две дъщери, едната вече завършила, другата все още студентка, и 14-годишния си син. "Срамувам се да се нарека българка днес", сподели и другата майка Ива Мюлер, която също сутринта бе пред църквата в града. Тя добави, че протестът е в подкрепа на родителите. "Искаме децата да са приоритет на властта, която и да е тя. Сега ние раждаме и отглеждаме едни бъдещи емигранти", заяви още тя.

Основните искания са за обвързване на обезщетението за гледане на дете до 2 години с минималната работна заплата, детските надбавки да са 25% от нея и да е еднаква за всички деца, а не различни суми за първо, второ и трето дете. За сметка на държавния бюджет да са осигуровките на родители на деца с трайни увреждания.

Малко по-късно, към 10.30-11.00 часа, градът се "пробуди" и множество родители изведоха децата си, които се включиха в редица ателиета, организирани в рамките на общинския фестивал "Добрич - жива шевица от таланти". Малчугани рисуваха, тъкаха, пяха и танцуваха. Градът се изпъстри с балони, въртележки и детско настроение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай