Лошото време спря кораби на НАТО за Варна

Лошото време спря кораби на НАТО за Варна | StandartNews.com

Голямо вълнение и силни пориви на вятъра спряха два от натовските кораби, които трябваше да акостират в събота на пристанище Варна. На рейда останаха американският флагман "Виксбърг" и канадската фрегата "Фредериктън". Останалите четири, между които и родната фрегата "Дръзки" са пристигнали на порта. Лошото време отмени и пресконференцията на борда на един от корабите, насрочена за 14 часа. Вълнението стигна до 3-4 бала , а поривите на вятъра до 16-20 м /сек.Всички канали на пристанището бяха затворени за маневриране заради силния вятър и голямата вълна.

Пет патрулни кораба на НАТО от Втората постоянна военноморска група трябваше да пристигат на посещение във Варна от днес до 9 март. Водената от контраадмирал Брад Уилямсън група включва американския флагман "Виксбърг", канадската фрегата "Фредериктън", турската фрегата "Тургутреис", германския танкер "Шпесарт" и италианската фрегата "Ализео". По време на визитата екипажите трябваше да посетят дома за деца лишени от родителски грижи „Княгиня Надежда".

След напускането на пристанище Варна ще се проведе учение от типа PASSEX, в което участие ще вземат българската фрегата „Дръзки" и кораб на румънския флот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай