Липсата на качествени работници спира инвеститорите

Липсата на качествени работници спира инвеститорите | StandartNews.com

Липсата на квалифицирани работници много често спира големите инвеститори, заявиха в Кърджали представители от Асоциацията на индустриалния капитал в България, които проведоха среща с бизнеса от региона. Пред участниците бе обяснено, че се търсят заедно с образователното министерство възможности за решаването на проблема с недостига на кадри. Посочено бе, че в страната липсват стругари, шлайфисти и фрезисти. В тази връзка Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява за въвеждането на защитени професии и насочване на средства професионални гимназии, които да произвеждат кадри, нужни на производството.

С цел преодоляване на кризата с кадрите от асоциацията смятат, че е добре да се даде възможност за разкриване на паралелки с по-малко ученици от норматива, в които се изучават защитени професии.

По време на дискусията представители на местните власти и бизнеса предложиха и селата в община Кърджали да могат да ползват Програмата за развитие на селските райони. В края на срещата стана ясно, че до няколко месеца АИКБ ще създаде регионална структура и в Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай