Лекар се върна от Германия за изографисването на параклис

Лекар се върна от Германия за изографисването на параклис | StandartNews.com

Доктор Костадин Белчев продължава своята мисия в родното си село Делчево. Ветеринарният медик се върна преди броени дни от германския град Берлин, където има частна клиника. И веднага се зае да довърши изографисването на параклиса „Свети Костадин" на едноименния връх в Пирин планина. „Във вторник му сковаха скелето, а тази сутрин се качи горе, за да работи. Иска да направи някакъв нов орнамент от вътрешната страна на вратата. Ваканцията му пак ще мине в работа, изографиса целия параклис безвъзмездно, не ни потърси и една стотинка", каза в сряда кметският наместник Иван Панайотов. В продължение на няколко години всеки ден от отпуската си за по няколко часа докторът творил в светата обител. „Благодарим му от сърце, защото го направи напълно безплатно", споделят местните хора.

Лекарят – иконописец е изобразил в храма образи на Свети свети Константин и Елена, на св. Ангел Хранител, на Архангел Михаил, на Христос и Богородица. Жителите на селото разкриват, че тук идват все повече туристи от страната и чужбина. За да стъпят в параклис, изграден на връх Костадин в Пирин планина, и да запалят свещ и се помолят за здраве и благоденствие в него.

„Чувствам като свой дълг и кауза да помогна за изографисването на параклиса. Това е най-хубавото ми в отпуските. Да съм в родния край и да подкрепя съселяните си. Не ми тежи нито работата, нито ходенето в планината. Това ми носи радост и удовлетворение. Прави ме щастлив", твърди Костадин Белчев. Корените и родното място не се забравят, където и да си, допълва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай