Култова градинка грейва в Стара Загора

Култова градинка грейва в Стара Загора  | StandartNews.com

Стара Загора. Емблематичната за старозагорци квартална градинка „Пингвините", намираща се в същинския център до църквата „Св. Николай", скоро ще грейне в нова премяна. Благоустрояването, което вече стартира включва нов фонтан, обогатяване на флората с вечнозелени храсти, ефектно парково осветление, интериор с разноцветни плочки, нови павилиони за цветя, информираха от общинския пресцентър.

През последните 20 години зоната е била занемарена изцяло.

Нова настилка от разноцветни павета и мозаечни плочи, изцяло в топли тонове - жълто, охра, кафяво, светло сиво, ща замени сегашните безцветни плочки. Ефектни дървени павилиони за продажба на цветя в западната част пък ще освежат търговския интериор в зоната.

Към съществуващите дървета с обемисти корони – липи, орехи, кестени, които създават дълбоки сенки, ще бъдат бъдат прибавени декоративни групи от туи с форма „Smaragd" и „Globosa". В по-сенчестите части
ще израсне нисък жив плет от чемшир, групи с бавнорастящия обикновен тис и разклонения вечнозелен храст Джел.

Полуслънчевите места пък ще красят цъфтящи храсти - спирея , дойция, орлови нокти и др.

Външната страна на градинката ще бъде обновена с бетонови плочки, имитиращи камък. Такава настилка ще има и около самият шадраван, който ще бъде облицован също с естествени каменни плочи. Дюзата на фонтана ще образува висока разпенена струя, с изключителен визуален ефект. Особено през вечерните часове на денонощието фонтанът ще блести в истинска феерия от цветове, описват в аванс картината общинарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай