Кучетата от "Богров" в нов дом за 400 бона

Първите осиновявания започнаха, търсят се доброволци за ремонтите

Кучетата от "Богров" в нов дом за 400 бона | StandartNews.com

София. Поговорката "Нова година - нов късмет" важи в пълна сила за организацията Animal Rescue Sofia и за кучетата, които доскоро живееха в приюта "Богров". От 31 декември бездомните любимци вече са настанени в своя нов дом - само на 500 м от старото "общежитие" в софийското село Горни Богров. Бившата кравеферма Animal Rescue успя да закупи благодарение на дарения. Трудностите за организацията обаче не свършват тук. Тепърва предстоят доста ремонти и уреждане на много документи, а грижата за животните няма как да бъде прекъсната.

Питомците на приюта "Богров" са новодомци заради неуредени сметки между Столична община и собственика на сградата. След различни огледи и уговорки с експертите от "Московска" 33 хората от екипа на Animal Rescue решиха, че е време да вземат нещата в свои ръце и да се погрижат сами за кучетата. "Невероятно е как благодарение на помощта на добри хора успяхме да съберем 210 000 евро само за 78 дни и да купим новото помещение", радва се Стела, която е част от екипа на организацията. Преместването на всички животни се е случило буквално за часове в последния ден от миналата година. Оттогава-досега всяка вечер някой от екипа остава да спи в приюта, за да не остават кучетата без надзор. За момента четириногите живеят, така да се каже, на полеви условия. "Надяваме се да пригодим помещенията, в които ще се настаним кучетата, в рамките на 3-4 месеца", казва Стела. Сега любимците са на открито, но за тях това не е проблем, тъй като студът не ги плаши. Към момента приемането на нови бездомни обаче е преустановено. А първите осиновявания след преместването са вече факт. "250-те кучета, които сега живеят тук, са тези, на които ни е по-трудно да намерим домове. По-стари, неконтактни или болни", признава Стела. Единственото ново попълнение е Мамата. Кучето родило малките си на метри от приют "Богров" само ден преди пренасянето. "Нямаше как да не я приберем. Тя буквално се самонастани", шегуват се хората от Animal Rescue.

Предстои да бъде направен основен ремонт на всички помещения в новия приют. Основната сграда, в която ще живеят здравите и кастрирани четириноги, готови за осиновяване, ще бъде разделена на отделни клетки, във всяка от които ще има по няколко кучета. Помещението ще се отоплява, а от самите клетки ще се излиза във външни заграждения, където животните ще могат да се разхождат. В отделна сграда към приюта врати ще отвори клиниката с манипулационна, операционна и лаборатория.

"На този етап клиниката ни е приоритет, за да има от къде да печелим някакви средства, с които да се грижим за животните", подчертава Стела. Бъдещите им планове включват и изграждането на рехабилитационен център за животни, чрез който също да си помагат финансово. Големият двор ще позволи изграждането на три площадки за разходка на четириногите с различни настилки. Това е много важно за кучетата, тъй като те не бива да бъдат разхождани само на бетон и асфалт. А и като има специални заграждения, ще могат да бъдат пускани да тичат сами, не само през уикендите, когато има доброволци, които да ги развеждат.

"За предстоящите ремонти няма да търсим финансова помощ от хората, те вече ни помогнаха достатъчно, за което сме им много благодарни", казва Стела. Освен финансите обаче, за да стане приютът истински добро място за кучетата, Animal Rescue има нужда от доброволци, които да помагат с ремонтите - строители, заварчици, техници.

Набират се и фирми, които да се заемат с работата по обекта. Всеки, които иска да помогне на новия столичен приют за бездомни кучета, може да потърси контакт с Animal Rescue Sofia на тяхната страница в интернет или във Фейсбук.

Всички обичат хъскито Зевс

Ако в този момент решите да посетите приюта на Animal Rescue Sofia, най-вероятно ще имате щастието да се натъкнете на Зевс - хъски, осиновено от д-р Илиева, ветеринара на бездомните кучета. Зевс е просто изключителен. Толкова е енергичен, че сигурно подлудява стопаните си. Ако останете по-дълго около него, със сигурност на всеки две минути ще чувате: "Зевс, спри!" или "Зевс, не там!". Непрестанно тича, търси с кого да играе и доволно маха с опашка. Изглежда като най-щастливото 8-месечно куче на света.

Това обаче не е съвсем така. Оказва се, че малкият пухкав сладур има нелека съдба, а д-р Илиева буквално е спасила живота му. Още когато се ражда Зевс, става ясно, че страда от мегаесофагус - разширен хранопровод. Това е нелечимо състояние, при което храната и водата не достигат стомаха, а се връщат през устата, преди да са "свършили работата" си. Поради тази причина стопаните му са искали да го евтаназират, но ветеринарният лекар го прибрал при себе си първоначално временно, а вече за постоянно. За да може Зевс да се храни и да расте, трябва да бъде поставян в специално столче, което го държи във вертикално положение, докато яде, за да може храната да стигне до стомаха. Тъй като не може да пие вода, стопаните му я приготвят желирана, която да го спасява от жажда.

Всички от екипа на приюта обичат и обгрижват Зевс, но отговорността на д-р Илиева е доста голяма. Поради опасността храна да попадне в белите му дробове той не може да остава сам дори за час. С тази тежка задача се справя неговата стопанка. Благодарение на нейните грижи, любов и всеотдайност малкият пакостник е толкова щастлив и жизнерадостен. Толкова е игрив и добър, че би размекнал и най-коравосърдечния човек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай