Космическа машина в наше морско село. Туристите на опашка

Камен бряг чака много гости

Космическа машина в наше морско село. Туристите на опашка | StandartNews.com

Невероятна атракция за туристите в едно от най-отдалечените ни морски курортни селца. Астрономическа обсерватория с автоматизиран купол бе официално открита в двора на кметството в село Камен бряг, предаде БТА.

Обсерваторията е с 360-градусов обхват. Чрез нея могат да се наблюдават различни небесни събития и обекти. Тя разполага със стационарен телескоп и камера с висока резолюция, което позволява правене на снимки на наблюдаваните обекти.

Астрономическата обсерватория е изградена по проект „Съвместен отворен прозорец към мистериите на Вселената”, каза директорът на Исторически музей Каварна Пенко Георгиев.Той разказа още, че доста време са търсили подходящо място за инсталирането на обсерваторията. Спират се на двора на кметството в село Камен бряг, където са намерили най-подходящите условия.

Село Камен бряг е разположено до резервата "Яйлата", който в древността е бил точно астрономическа обсерватория и това се доказва от изграденото там светилище, което е ориентирано по подредбата на звездите, разказа още Георгиев.

"Идеята бе да запазим приемствеността и да предложим особен тип туристически продукт. За да имаш възможност да наблюдаваш нощното небе, трябва да останеш в селото поне няколко вечери, да си напълно спокоен и освободен и разбира се да се изчакат и добри метеорологични условия", допълни още директорът.

"Това ще даде възможност за организиране на ученически екскурзии за наблюдение на небесните тела или посещение на професионални астрономи, както и на любителски групи", поясни Георгиев.

Снощи посетителите имаха възможност да наблюдават повърхността на луната и ранно изгрелите звезди на нощното небе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай