Комисия подхваща фондация „МУЗЕОн“

Комисия подхваща фондация „МУЗЕОн“ | StandartNews.com

Общински съветници от Враца ще проверяват дейността на фондация „МУЗЕОн" заради съмнения за нередности. Организацията бе създадена през 2012 г. за развитието на образователна иновационна дейност, базирана на уникалния музей от хартия в града. В управителния й съвет влизат местната управа, РИМ и художникът Красимир Тодоров, който е автор на колекцията експонати ZN ART – Музей от хартия, официално открита за посетители на 24 май през 2013 г.

Ябълката на раздора се оказа лазерната машина, с която са изработени елементите на дванайсет ZN ART експоната. След учредяването на фондацията община Враца е предоставила безвъзмездно 60 000 лв. за закупуването й. Договорката е била тя да се използва за целите на Фондацията в областния град. Вместо това художникът бил принуден да я съхранява до намирането на обособено помещение за нея.

Красимир Тодоров е категоричен, че евентуална проверка на дейността на фондацията, на която той е председател, не го притеснява.

„От години поставям въпроса за помещение на фондацията в града и развитието на ZN ART образователен център, но и до ден днешен няма отговор. Затова и съм принуден да съхранявам машината. Всички дейности, за които тя е допринесла, съм ги включил в годишните доклади, приети от Управителния съвет на Фондацията и съответно подадени в Министерство на правосъдието" заяви Тодоров.

Авторът на ZN ART - Музей от хартия е убеден, че трябва да се работи за популяризирането на екскпозицията, тъй като тя е уникална не само за мащабите на България, но и за света. Експонатите в нея са на стойност 1 900 000 евро. Тодоров подчерта, че ремонтът на трета зала в ZN ART - Музей от хартия, все още не е реализиран.

Наскоро въпросът за лазера бе поставен отново на дневен ред. Кметът на Враца Калин Каменов отправи молба до Красимир Тодоров за предоставянето на информация. Отговорът, който получиха в кметството бе, че високотехнологичната машина е амортизирана, но въпреки това все още е годна за употреба. За времето, в което художникът е пазел машината, местната управа ще трябва да плати разходи за СОТ и наем. За какво е използван лазерът през последните 3 години така и не е ясно. На предстоящото заседание на местния парламент ще бъде гласувана комисията от сенатори, които ще проверяват случая с фондацията. Тя ще се състои от 9 души, начело с общинския съветник Васил Василев, който е бивш шеф на местната полиция.

„Когато бъда поканен по официалния ред и когато въпросите са коректни и се търси решение в интерес на града и неговото бъдеще съм готов да се срещна с администрацията и общинските съветници от Враца", каза още Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай