Кметове искат закон за европроекти

Кметове искат закон за европроекти | StandartNews.com

Велико Търново. Нов закон за местното самоуправление поискаха от Националното сдружение на общините. Действащият сега бил преправян 48 пъти. "Няма как един костюм с 48 кръпки да изглежда европейски и да върши работа", такова сравнение направи председателя на сдружението Тодор Попов. Според градоначалниците крайно време било държавата да спре да товари общините с дейности, които не са обезпечени с финансиране.

От 2008 година до сега само от трансфери и собствени приходи общините са загубили два милиарда лева. Кметовете, които заседавах в Търново, предложиха  да се изработи закон за управление на еврофондовете. Сега пет различни програми имали пет различни апликационни форми. Предложението е да има една обща апликационна форма и то вече е изпратено при министър Томислав Дончев. 

68 български града ще участват в следващия планов период на Оперативна програма "Регионално развитие", съобщи председателят на Управителният съвет на Националното сдружение на общините Тодор Попов. Списъкът на големите населени места, които ще се борят за разпределението на 1 милиард и 300 милиона лева след 1 януари 2014 година ще бъде одобрен на днешното заседание на ръководството на сдружението, което се провежда във Велико Търново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай