Кметове искат повече пари за зимно поддържане

Кметове искат повече пари за зимно поддържане | StandartNews.com

Кметовете на Разлог и Банско предлагат държавата да отпуска повече пари за зимно поддържане на пътищата в планинските общини. „Част сме от Асоциацията за развитие на планинските общини. Отдавна коментираме и дебатираме нашите проблеми. Няма равнопоставеност между планинските и останалите общини.

Поставяли сме проблема и на европейско ниво. Очевидно е, че трябват промени от страна на правителството, които да регламентират дейността на планинските общини", твърди градоначалникът на Разлог Красимир Герчев. Той е категоричен, че през зимния сезон в общини като Сандански и Петрич няма да има толкова сняг, колкото при нас и в съседната община Банско. „Ние обаче ще похарчим много повече финансови средства за снегопочистване, за поддържане на пътищата в зимни условия.

Разполагаме с едни и същи средства с общини, където може и да не падне сняг. А тук миналата зима се борихме с преспи от 1,5 – 2 метра. Затова е необходимо да се отпускат повече средства на планинските общини за тази дейност", смята управникът на Разлог. Кметът на община Банско Георги Икономов е на същото мнение. Той настоява да се намерят механизми за решаването на този проблем.

„Искаме справедливост, нищо повече", казва градоначалникът. Икономов припомни, че още преди 4-5 години поискал държавата да обърне внимание на курортите. Да инвестира в тях, тъй като те са лицето на България за чуждите туристи. Защото не е тайна, че общинските средства са крайно недостатъчни за промяна на облика на населените места. „А вложените пари ще се върнат, тъй като заради добрата инфрасткуртура ще идват повече туристи", убеден е кметът на Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай