Кметове искат по-лек режим за законен добив на тикли

Кметове искат по-лек режим за законен добив на тикли | StandartNews.com

Благоевград. Продължава напрежението относно проучването, добива и продажбите на скално-облицовъчен материал (б.а.-тикли). За това алармираха кметове от Неврокопския край. Управниците настояват държавата най-сетне да осигури по-облекчен режим за регламентирането на тази дейност.

В последните години всеки министър на икономиката, енергетиката и туризма обещава, че проблемът ще се реши, но няма никакъв положителен резултат. Един от вариантите е да се даде право на общинските съвети да вземат решения за разрешителните режими. Друг начин за узаконяване на тази дейност е общините да кандидатстват за концесия и после да предоставят възможност на местните жители да извършват добив.

„Искаме по-лесен достъп за стотиците жители на четирите общини в региона до добива на скално-облицовъчен камък. Почти всички са готови да плащат необходимата такса, за да не са извън закона. Но те нямат нито физическата, нито финансовата възможност да обикалят от институция на институция в трупане на нужните книжа за тази дейност", заяви кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

Той припомни, че миналата година експерти на МИЕТ дошли в Неврокопския край и обяснили правилата за концесия на тиклите, както и стойността на необходимите такси, които се внасят по процедурата. „За да се сдобият с концесия, чакат по 2-3 години. Апелът ни към централната власт и депутатите е да се направят промени, за да се облекчи тази процедура за хората", настояват кметове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай