Кметът на Созопол се обяви против парк "Българско Черноморие"

Кметът на Созопол се обяви против парк "Българско Черноморие" | StandartNews.com

Бургас. "Няма как да подкрепя Национален парк "Българско Черноморие". Има си закон за черноморското крайбрежие, в него ясно са отсечени параметрите и начина на развитие на района", заяви кметът на община Созопол Панайот Рейзи пред Фокус.

"Винаги съм казвал – какъв е този парк – в България това са парк "Стара планина", парк "Пирин". Ако някой има някакви амбиции, да си ги прилагат в техните райони. Ние гледаме ли в парк "Витоша" какво се случва – не и не коментираме. Нека да не коментират морето – това сме ние кметовете тук и хората, които живеят, знаем как да си го направим и според Закона за крайбрежието ясно и точно прилагаме заложеното за развитието на Черно море", каза Рейзи.

Той допълни, че е категорично против идеята за създаване на Национален парк "Българско Черноморие", в чиито план влизат зоните от Резово (последната южна точка на българското крайбрежие) до Дуранкулак – последната северна точка на българското крайбрежие. Кметът отчете като важен фактът, че нито една от организираните от Министерство на околната среда и водите срещи-дискусии с гражданите не се състоя поради нежеланието на вторите да присъстват на такива обсъждания.

Очаква се в средата на юли Министерство на околната среда и водите да представи доклад, в който да бъде дадено становище може или не може да се създаде Национален парк "Българско Черноморие". „За мен този доклад ще бъде поредната лъжа, а ако се налага, никакъв не е проблемът да вдигнем населението на всички морски общини, защото аз съм сигурен, че няма колега, който да подкрепи тази налудничава идея", каза още кметът на Созопол.

Първото обсъждане на новия национален парк "Българско Черноморие" в средата на юни беше белязан от скандал и на практика се провали. Проектът, който обхваща зона от 2.5 км по цялото крайбрежие, разгневи собственици на земи по морето, които изгониха от срещата представители на екоминистерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай