Кмет отказва да бутне 585 незаконни бараки

Община Несебър твърди, че актовете на ДНСК противоречат на правилата

Кмет отказва да бутне 585 незаконни бараки | StandartNews.com

Кметът на Несебър Николай Димитров отказва да премахне 585 временни обекта, за които през април Дирекцията за национален строителен контрол е издала препоръка за бутане.

След разпоредена от регионалното министерство на служебния кабинет проверка на ДНСК тя показала че от 666 временни обекта на територията на Слънчев бряг - изток, 585 не съответстват на схемата за разполагането им. Сред нарушителите са както частници - хотелиери и ресторантьори, така и държавното дружество "Слънчев бряг" АД.

Община Несебър обаче отказва да издаде постановления по 90 акта на ДНСК с препоръка към кмета за бутане, издадени на територията на курорта. Според Димитров причината е в некомпетентността на служителите, които са издали препоръките за премахване. Според Закона за устройство на територията проверките на временните обекти се извършват от общината, а не от строителния контрол, се казва в писмо на несебърския кмет. През май от "Слънчев бряг" АД също са оспорили актовете на ДНСК със сигнал до главния прокурор.

Проверка на инспектората към регионалното министерство обаче показва, че служителите на строителния контрол са следвали писмена заповед на министъра и не са нарушили правилата. В писмо от Слънчев бряг вчера обаче се адмирира отстраняването на предходния началник на ДНСК Милка Гечева и тя се обвинява в лично отношения към изпълнителния директор на дружеството Златко Димитров. Според Димитров вместо да се справи с действителните нарушители в курорта, Гечева се е саморазправила с него заради сигналите. Но реално сред издадените постановления има както на частниците, така и на държавното дружество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай