Кмет даде бъдеще на младите в Ружинци

Александър Александров преобрази общината

Кмет даде бъдеще на младите в Ружинци | StandartNews.com
  • Александър Александров преобрази общината
  • Художник остави кариера в чужбина, за да направи Паметохранителница в Дреновец

Един кмет на малка община успя да впечатли представителите на изпълнителната и законодателната власт, защото направи много повече за населеното си място от градоначалниците на големи градове. Кметът на Ружинци Александър Александров вдъхновява младите хора да останат в общината. За тях той е направил чисто нов стадион. В същото време се грижи за пенсионерите като реновира домове за възрастни и им създава условия да се чувстват добре. Това стана ясно днес на церемонията "10 причини да остана в моето Ружинци", организирана от "Стандарт" в партньорство с общината. 10 огромни фото пана представят обновяването на Ружинци и превръщането му в отлично място за живот. Общината е стъпка № 10 от най-новата кампанията на "Стандарт" - "Моят град". В нея обикаляме градовете, за да дадем на младите хора в тях поне 10 причини за гордост, за да остават в родните си места и да работят за развитието им.
Александров е бивш учител и затова толкова много мисли за младите. На игрището се провежда най-дългогодишният турнир "Ружинско лято", който има 55-годишна история, както и още един "Фружин". Кметът полага специални грижи за развитие на професионалното образование като още от 11 клас младежите могат да се включват в професията монтьор на селскостопанска техника и така да работят в областта на селското стопанство в Ружинци.
За възрастните хора в общината пък Александър Александров прави пенсионерски клубове, в които част от бабите и дядовците продължават развитието си като пеят и танцуват, а други се възползват от възможностите за екскурзии в страната.
Всичко това обаче се случва, защото най-големите чудеса в Ружинци са уникалните му хора. "Стандарт" отличи шестима от тях, които са повод за гордост не само на Ружинци, но и на цяла България.

Младите с кариера в ЕТ „Йордан Величков – Влади“

Най-големият инвеститор в Ружинци Йордан Величков от 20 години се занимава с производство на картофи в общината като непрекъснато обновява дейността си. Кредото му е, че в неговата фирма ЕТ „Йордан Величков – Влади“ могат да работят само хора от общината. Затова и той развива гимназията в Ружинци, за да вземе след това на работа младите хора. Всяка година учениците от ХІ клас провеждат производствената си практика в негова база в Дражинци. Връчвайки заслужената награда в категория "Икономика" на ЕТ „Йордан Величков – Влади“ заместник изпълнителният директор н а Българска агенция за инвестиции Маджиде Ахмедова не скри учудването си, че такова малко населено място не само се развива икономически, но и има шанс за привличане на чужди инвеститори. Тя обеща на кмета Александров пълно съдействие за проектите които той има, така че те да бъдат подкрепени от инвеститори. Един от големите проекти, който е на етап финализиране, е договорът с датска фирма, която дава 10 млн., за да направи голям и супермодерен свинекомплекс в Ружинци. Общината участва с дарение от 200 дка за производствена база.

Системата на Евтимов дава за минути скица на имот

Повод за истинска гордост на Ружинци е и ІТ специалистът Евтим Евтимов. Той е човекът, направил системата за електронна регистрация на общината, която дава възможност на всеки който иска да му бъде издадена скица за недвижим имот, да я получава мигновено. Самият Евтимов е изключително скромен човек, който дори се притесни от наградата в категория "Технологии". Но още по-развълнуван бе този, който му я даде. Това беше депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев, който започна изказването си с думите: "Когато получих поканата от "Стандарт" да участвам в кампанията "Моят град" в Ружинци, си помислих защо ме канят точно там. Но сега, виждайки цялото преобразяване на общината, разбирам че това е дело както на един амбициозен кмет, така и на всички сърцати жители на Ружинци, които искат да превърнат общината в едно отлично място за живеене."

Гошо Цветков кове шампиони

Модерният стадион е символ на Ружинци. Традициите на общината в спорта са дългогодишни. Всяка година тук се организират футболните турнири "Ружинско лято" и "Фружин", в които участват както младежи и девойки, така и деца. Всички те от дълги години се тренират от един човек, който е емблема на общината за успешния спорт. Това е Гошо Цветков. Той тренира и млади и стари и казва, че откакто Александър Александров е кмет е получил пълната свобода, за да може да реализира успешно професията си. Наградата му даде кметът Александров и каза, че очаква тази година още по-добро представяне на футболните турнири като припомни, че и трите отбора на Ружинци продължават да държат първото място в област Видин.

11-класници в професионална практика в земеделието

Независимо, че е много добър мениджър, кметът на Ружинци Александър Александров е тръгнал от училище "Н. Вапцаров" и нито за миг не е забравил, че най-важното нещо в живота е образованието на децата. Затова и полага огромни усилия за развитието на местната гимназия. Наградата в категория "Образование" получи настоящият директор на училището Милен Михайлов. Той заяви, че макар Александров вече да е кмет, двамата продължават дълги часове да обсъждат новите форми за развитие на училищата. Михайлов подчерта, че Ружинци е една от малкото общини, в които всички паралелки са пълни. Наградата на Михайлов връчи заместник областния управител на Видин Лъчезар Попиванов.
Децата в Ружинци са будни и любознателни, трябва да се търсят нови форми за привличане на вниманието им, каза и депутатът Владимир Тошев, областен координатор на ГЕРБ за област Видин. Отдавна нито Северозападът е най-бедният регион в Европа, нито липсват кадри за професионалните гимназии тук. Финансовото състояние на общината е стабилно, има интерес на инвеститори, не е хубаво за региона да се чертаят само черни краски, каза Тошев и увери, че ще продължи всекидневно да помага за развитието на населените места в региона.

Полицаите разкриват престъпления за часове

Ружинци е едно от населените места, в които сигурността е изведена в култ. А доказателство за професионализма на местния участък "Полиция" са разкриването на десетки извършени престъпления, сред които пресичането на контрабанда на цигари и тютюн, на незаконен добив на дърва и залавянето на десетки килограми канабис. Последният пример е как за броени часове служителите на реда са хванали двама младежи, ограбили и пребили възрастна жена в с. Дреновец. За да връчат наградата на полицейския шеф на града в категория "Сигурност", дойдоха и двамата му началници - шефовете на полицейските управления в Белоградчик и във Видин.
Главен комисар Олег Иванов, шеф на полицаите в Белоградчик, похвали колегите си. Но като истински полицаи всички те бяха пестеливи на думи. Благодариха и казаха: "А сега отиваме да работим".

Андреев иска да превърне Градище в туристическа атракция

Овациите на всички политици събра художникът реставратор Любомир Андреев, защото той е отказал примамливо предложение за кариера в чужбина, за да направи Паметохранителницата в родното село на майка си - Дреновец. Андреев  е от Лом. Завършва Военната академия в Търново, но заради съкращенията в армията прекъсва военната си кариера.
Днес художникът има нова амбиция -  възстановяване на римското селище Градище. Той е сигурен, че може да го превърне в сериозна туристическа атракция, в която да се провеждат фестивали. Ако мечтата му се осъществи, Ружинци освен средище на спорта ще възстанови и имиджа си на културно център, каквото е бил в миналото. Наградата на Любомир Андреев в категория "Култура" връчи народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев.

За доброто настроените на участниците и гостите на церемонията се грижеше фолклорната група към читалището в с Дреновец.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай