Клонират Житената питка

Клонират Житената питка | StandartNews.com

Велико Търново. Мелничари ще направят гигантско копие на Житената питка, позната ни от приказния свят на Ангел Каралийчев. Поводът е Международния ден на хляба – 16 октомври. Погачата с диаметър 1,20 м ще бъде показана на площада в Стражица заедно с още 16 по-малки питчици около нея по време на  фестивала "Житената питка". Името на празника е от едноименната приказка на детския писател Ангел Каралийчев, който е роден в Стражица.

Организатор на събитието е общината, под патронажа на кмета инж. Детелина Борисова. По време на феста ще има изложение на традиционни български погачи, краваи, козунаци и баници. Участниците ще аранжират оригинално своите щандове, като пресъздадат  чрез различни елементи народен обичай или местен празник, в който питката участва като символ. Наградата за победителя ще е 15 кг брашно.

Проблемите с  качеството на продукцията, кадровото обезпечаване  отговорностите на производители и търговци по веригата и ценообразуването ще са темите от дискусията по време на празника с мото:  "Дългият път на хляба".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай