Кирил Ванков и Исмаил Юсеинов - почетни граждани на Кърджали

Кирил Ванков и Исмаил Юсеинов - почетни граждани на Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. Основателят на читалище „Обединение 1913 " Кирил Ванков, посмъртно и десетократният световен шампион по свободна борба Исмаил Юсеинов ще бъдат удостоени от Общински съвет - Кърджали със звание "Почетен гражданин на Кърджали". Това ще стане на тържествената сесия по случай Деня на града - 21 октомври. Преди сто години Кирил Ванков създава първия културен институт в Кърджали.

През 1913 г. е избран за председател на читалищното настоятелство и назначен за околийски училищен инспектор. Негова е идеята за откриване и на първото светско училище в Кърджали.

Исмаил Юсеинов е многократен републикански, европейски и световен шампион. С високото си спортно майсторство и постижения е издигал авторитета на Кърджали в национален и международен план, превръщайки се в еталон за подрастващите поколения. В момента продължава своята активна спортна дейност, като преди броени дни е спечелил десетата си световна титла по свободна борба за ветерани.

Председателят на местния парламент Раиф Мустафа заяви, че решението за удостояване на Кирил Ванков и Исмаил Юсеинов със званието "Почетен гражданин на Кърджали" е прието с пълен консенсус от работна комисия с участието на кмета на общината, представителите на всички политически сили и председателите на Постоянните комисии в Общинския съвет. Предложението за присъждане на звания и морални награди е прието, като са спазени всички процедури по правилника и ръководейки се от мотива за утвърждаване на толерантността и взаимното уважение между жителите на общината, независимо от техния етнос и религиозна принадлежност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай