Казанлък чака жребия за музея на 1 април

Казанлък чака жребия за музея на 1 април | StandartNews.com

Градът с филм за траките, показват и розобер в Париж

И двама обикновени казанлъчани ще бъдат включени във внушителната общинска група с бизнесмени и културни дейци за откриването на изложбата на тракийските съкровища в парижкия Лувър. Щастливците ще бъдат определени чрез жребий след всички участници в анкетата, организирана специално от кметството за голямото събитие във френската столица. "Интересът на казанлъчани е огромен. Ежедневно, по електронната поща и в двете открити пощенски кутии - в културно-информационния център "Искра" и в общинската администрация, постъпват няколко десетки писма", посочиха със задоволство от общината.

Двамата щастливци, които ще пътуват за Париж, ще станат известни на 1 април, в присъствието на нотариус.
Градът на розите ще има своята световна премиера в културната столица на Европа. Така кметът на Казанлък Галина Стоянова определи казанлъшкия десант по време на изложбата на тракийските съкровища в Лувъра. Специалният ден, посветен на Казанлък, се организира по инициатива на общинското ръководство и българското посолство. Освен документалния филм за Долината на розите и тракийските царе, казанлъчани ще покажат на своите френски приятели и гости и частица от 100-годишния празник на розата. Те ще видят на живо популярния ритуал "Розобер" с концерт на фолклорния ансамбъл "Арсенал".

"Розите в кошничките на розоберачките танцьорки ще бъдат сухи, но аз съм сигурна, че ароматът на българската роза ще се усети", казва казанлъшката кметица Стоянова. И добавя, че казанлъшките розопроизводители са проявили най-жив интерес към френско-българския бизнес форум, който ще съпътства официалното откриване на изложбата в Лувъра. Не е тайна, че точно френските парфюмерийни кампании са едни от най-големите ценители на скъпоценното ни розово масло.
По време на това голямо българско културно събитие във Франция от 1900 година насам, както определи изложбата в Лувъра френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, Казанлък наистина ще има уникалната възможност да се промотира като столица на Долината на розите и тракийските царе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай