Кърджалийско село организира състезание по плетене на терлици

Кърджалийско село организира състезание по плетене на терлици | StandartNews.com

Първото общинско състезание по плетене на терлици организират в Кърджалийско. В събота плетачки от селата Дъждовница, Рани лист, Скална глава, Енчец, Костино и Бленика не само ще плетат, но и ще продават терлици. „Идеята е състезанието да се превърне последователно в областно, национално, балканско и т.н.", съобщават от Арт движение Кръг, организатори на проявата. Празникът на терлика в Дъждовница се провежда за девети път и винаги изненадва с различни прояви.

Тазгодишната програма включва изложба на уникални експонати – плетени кошници от хартия, дело на Лейла Ариф от женско сдружение „Букет". Специална шатра ще се превърне в музей на открито, а местните кулинари са обещали да приготвят вкусен кешкек за всички гости.

В концертната програма ще се надпяват и надсвирват певци и читалищни състави от селата край Арда - Енчец, Рани лист, Глухар и Широко поле. На площада в Дъждовница ще бъдат монтирани специално изработени за празника нестандартни столове с височина по 4 метра, които ще играят ролята на сцена за най-малките разказвачи и за най-младите изпълнители на класика и рок.

Всяко издание на фестивала вече ще се посвещава на някой от незабравимите местни жители, които се тачат до днес. „Тазгодишното издание е посветено на Акиф Юсуф, каменоделец от Дъждовница, изградил част от селските каменни къщи в Кърджалийско. Майсторът е роден през далечната 1870 г. и починал през 1967 г. Арт инсталация с негов дизайнерски портрет с размери 2 х 3 м ще стои на почетно място", обясни Радост Николаева, директор на Арт движение Кръг.

Празникът на терлика ще продължи със среща-разговор в някогашното старо училище, превърнато в Арт къща. Младежи от община Кърджали, кметове и експерти ще дискутират темата „Младите и бъдещето на селата". Желанието е да се потърсят нови възможности за развитие на селски, културен и алтернативен туризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай