Кърджали с гости от 5 страни за Балканския фест на турския фолклор

Кърджали с гости от 5 страни за Балканския фест на турския фолклор | StandartNews.com

В Кърджали бе открит Балканският фестивал на турския фолклор и поезия. В продължение на три дни в града край Арда 180 участници ще представят музикално- танцово изкуство от България, Турция, Македония, Румъния и Гърция. Заради проблем с получаването на визите, в Кърджали не успя да пристигне Държавният ансамбъл от Баку, Азербайджан, съобщиха организаторите. В тазгодишното девето издание участват и 50 поети от балканските страни.

„Посланието на фестивала е чрез изкуството хората да преодоляват различията помежду си и създават нови и истински приятелства. През следващите три дни на една сцена ще си дадат среща младостта и красотата", каза Елисавета Кехайова, заместник-кмет на община Кърджали. Съорганизатори на форума са седемте общини от област Кърджали и читалище „Юмер Лютфи"- Кърджали. Проявата се подкрепя и от фондациите „Международен център за изследване на малцинствата" и „Междуетническа инициатива за човешки права", Сдружение „Толерантност", Дружество за турска култура и изкуство – Кърджали.

Във форума участват фолклорни състави от Бурса /Турция/, Валандово, /Македония/, Меджидия / Румъния/, Кърджали и Гърция.

През трите фестивални дни ще бъдат изнесени концерти във всички седем общини от област Кърджали. Балканският фестивал за турски фолклор и поезия ще приключи на 29 юли с гала-концерт в Кърджали. В него ще се включат и световноизнестните музиканти - акордеонистът Нешко Нешев от Кърджали и цигуларят Недим Налбантоглу от Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай