Кандидат-кмет: Варна е със санкции за 2.5 млн.лева по евро проекти

Кандидат-кмет: Варна е със санкции за 2.5 млн.лева по евро проекти | StandartNews.com

Общината няма да плаща такива суми, контрираха от там

На община Варна са наложени санкции за около 2.5 млн.лева по проектите, финансирани с европейски средства, като половината от сумата е непризнати разходи. Почти всяка втора обществена поръчка по европроектите бива санкционирана, обяви на пресконференция кандидатът за кмет на Варна Чавдар Трифонов, подкрепен от ДСБ.

Според него огромна част от глобите са заради дискриминационни и ограничаващи условия в обществените поръчки. Като фрапиращ пример Трифонов посочи последния проект „Прилагане на мерки за подобряване на качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен", който е на стойност 1.9 млн.лева, а наложените санкции по него са били половин милион лева. За мен тези 2.5 млн.лева са две училищни спортни зали или едно цяло ново училище, това е водоснабдяване за „Изгрев", посочи независимият кандидат за кмет.

Твърденията са неясни и показват само непознаване на механизмите на еврофинансиране. В никакъв случай не може да се твърди, че община Варна трябва да плаща подобни суми, обяви по отношение на разпространената информация Ани Николова, шеф на общинската дирекция ЕНОП. Тя напомни, че по време на правителството на Пламен Орешарски бяха спрени плащанията на България по ОП"Околна среда" и въпреки това община Варна успя да спаси проекти на стойност за близо 90 млн.лева, които касаят пречиствателната станция на града, новото депо във Въглен и да се участва в общия проект за тролейбусите с Бургас, Стара Загора и Плевен. По него водеща община е Бургас и в момента се водят дела на европейско ниво, като с обединени усилия общините се надяват казусът да бъде решен положително. Спекулациите по тази тема са вредни и безотговорни не само за града, но и за други големи градове в България, се казва още в изявлението.От общината припомнят, че дори трябва да се адмирира направено от сегашната администрация, успяла да привлече близо 300 млн.лева по линия на европейските проекти за развитието на Варна, с които видимо е преобразена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай