Каба гайди дават старт на Еврошапионата по Ушу

Каба гайди дават старт на Еврошапионата по Ушу | StandartNews.com

С неповторимата мелодия на 25 каба гайди на Античния форум „Августа Траяна" на 16 май бъде даден официалния старт на първото у нас Европейско първенство по Ушу.

„Гайдари ще посрещнат официалните гости, а след това ще покажем на всички какви бойци е имало, има и ще има у нас, чрез демонстрацията на бойците от прабългарска школа „Багатур", разкри част от сценария председателят на Инициативния комитет за провеждане на еврошампионата Маноил Манев, член и на Изпълнителния съвет на Европейската федерация по Ушу.

Благодарение на китайския институт „Конфуций" ще бъде показан и зрелищния танц на „Тигъра и Дракона", който сме виждали само по филмите с бойни изкуства. Специални гости на откриването ще бъдат и две светила в този спорт - президентът на Международната федерация по Ушу и вицепрезидент на олимпийския комитет Ю Цзайцин (Yu Zaiqing) и президентът на Китайската асоциация по Ушу Гао Хиауджун. (Gao Xiaojun).

Европейският шампионат по ушу ще се проведе под мотото „Най-древният спорт в най-древния град" с участието на състезатели от 32 държави. Зрелищните битки ще бъдат в общинската спортна зала „Иван Вазов". Първите тимове пристигат в Стара Загора още на 12 май, а до 16 май общата бройка на членовете на отбори и екипите им ще надхвърли 700 души. България ще бъде представена от 65 бойци, като 22 са от старозагорската школа.

Освен състезателите специално за спортното събитие в Града под липите ще покажат техника и умения едни от най-добрите майстори в света по Винг Чун, което доскоро не бе част от семейството на Ушу. Демонстрации ще направят четирима от най-добрите майстори в света.

Освен състезанията и демонстрациите организаторите са подготвили и богата съпътстваща програма – изложба и безплатни прожекции на китайски филми. Домакините от Стара Загора – хотелиери, ресторантьори, културни институти, се надяват по време на първенството в общината да влязат 1 млн. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай