Изтребител „МиГ-21” се приземи в Кърджали

Изтребител „МиГ-21” се приземи  в Кърджали   | StandartNews.com

Кърджали. Изтребител „МиГ-21" се приземи в Кърджали. Летателната машина е най–новата атракция в града край Арда.

Седемтонният руски самолет е предоставен безвъзмездно от Министерството на отбраната и бе докаран от авиобазата в Граф Игнатиево край Пловдив. Общината е поела само разходите по транспортирането и монтирането му. Пилотната кабина е напълно автентична. „МиГ-21" е летял цели 30 години в небето, а последната демонстрация е регистрирана в края на 2012 г.

"Този военен самолет е част от нашата история. Той е пазил българското въздушно пространство и вярвам, че така ще допринесем за патриотичното възпитание на децата и младежите", каза кметът на Кърджали Хасан Азис, който лично присъства при посрещането на изтребителя. Градоначалникът не скри интереса си към авиацията и сподели, че се е изпълнила детската му мечта.

В следващите дни авиомеханици ще монтират крилата, които са доставени допълнително, машината ще бъде боядисана и закрепена на приготвената бетонна площадка в парк "Простор". Обмисля се пространството да има специално осветление, а новата атракция на Кърджали да бъде открита официално в средата на юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай