Изложба за Македония редят в музей

Изложба за Македония редят в музей | StandartNews.com

Гостуващата изложба „Македония – спомени от Бяло море" ще бъде открита в четвъртък, 19 февруари, от 17:00 часа в Регионален исторически музей – Благоевград. Експозицията е инициирана от Елена Александрова - уредник в отдел „Българските земи ХV нач. на ХХ век". Тя е и съорганизатор съвместно със Сдружение "Бяло море". На представянето на фотоизложбата ще присъстват и двама от авторите - Елисавета Занашева и Радослав Христосков.

Експозицията включва над сто фотографии на оцелелите паметници на българското културно-историческо наследство в Егейска Македония. Заснети са изключително рядко срещаните днес в тази област изображения на светите Седмочисленици, стенописи и икони с надписи на български език, училищни сгради, надгробни паметници, вещи от бита, както и изгледи от населени места, свързани с историята ни от периода на Първото българско царство, борбите на населението за църква и просвета, борбите за национално освобождение.

Изложбата може да се види до средата на месец март. След нейното откриване възпитаници на Обединен детски комплекс – Благоевград ще представят в конферентната зала на музея посветена на Васил Левски програма „Левски - велик и безсмъртен". Благоевградските деца ще припомнят за делото и живота на Апостола с театрални миниатюри, рецитал и мултимедийна презентация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай