Избират най-едрата череша в Кюстендилско

Избират най-едрата череша в Кюстендилско | StandartNews.com

Най-едрият черешов плод от тазгодишната реколта ще избират на традиционен празник в Кюстендил. Работата на компетентното жури ще е трудна, защото тази година черешите дадоха много плод, а слънцето го наля със сладост и маса и няма да е изненада ако се се намери череша с диаметър около 4 сантиметра. Новост в тазгодишното издание на Празника на черешата е демонстрацията на стари занаяти от Краището от двете страни на границата. Своя майсторлък ще покажат около 80 занаятчии от България и Сърбия.

Програмата започва днес от 17 часа с фолклорен празник „Черешчица род родила" с участието състави и изпълнители от общината. От рано в събота в градината в центъра на Кюстендил производители ще подредят на щандове изложба базар на череши и черешови произведения. За публиката и участниците Институтът по земеделие в Кюстендил ще представи нови и перспективни сортове череши. Едва след това започват атрактивните конкурси за най-едра череша, най-красиво подреден щанд и най-атрактивно вешело, както се наричат подредените като гроздове на дълги пръчки череши. Победителите от различните конкурси ще бъдат обявени в 18 часа.

Двудневният празник ще завърши в събота след 20.30 часа, когато на централния площад „Велбъжд" е концертът на популярната румънска изпълнителка Инна, като спирка от световното й турне. С нея на сцената за празника ще пеят и българските певици Лора Караджова, Вяра Атова, Сантра и Ева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай