Инфарктен вот за владика на Варна

Инфарктен вот за владика на Варна | StandartNews.com

Варна. Инфарктно гласуване за митрополит на Варна предстои в синода днес. Архиереите ще избират между епископите Йоан и Серафим - първият е викарий на патриарх Неофит, а вторият - на Неврокопската епархия, която също наскоро овдовя и предстоят избори за титуляр. Владика ще стане този, който получи поне 7 гласа от всичките 12 митрополити заедно с патриарха. Кръгът около Николай Пловдивски харесва Серафим, защото е ревностен каноник.

Друга част от синода харесва Йоан, защото работят с него отдавна. Слабото му място е, че за толкова време викарий в София не е изразил ясна позиция по наболял проблем. А и при изборите за делегати за вота за патриарх миналата зима се заигра с и.д.-то Кирил. Което Николай едва ли ще забрави.

Въпросът за Варна е много деликатен, тъй като в Неврокопско държат митрополит да им стане Серафим. Ако синодът го прати на морето, залага бомба за изборите в Пиринско. Според църковни интриганти може някой от кръга на Николай умишлено да подкрепи Йоан. За да знае той на чие лоби дължи митрополитската корона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай