Християни и мюсюлмани отбелязаха летния Никулден в Ракитово

Християни и мюсюлмани отбелязаха летния Никулден в Ракитово | StandartNews.com

Пазарджик. Християни и мюсюлмани от Ракитово се събраха за летния Никулден в местността "Никулица" , където районният мюфтия Абдуллах Салих и местният свещеник отец Стоил Лазаров си стиснаха ръцете, организирайки традиционния вече курбан. Празникът се провежда под егидата на община Ракитово, със сътрудничеството на Сдружение "Суткя".

Свещички за общото добруване на християни и мюсюлмани в параклиса "Св. Николай Летни" запалиха кметът на община Ракитово Любомир Петков, председателят на Общинския съвет Валентин Хаджимосков, зам.-кметовете на родопската община, кметът на Костандово Ясен Шишеков, общински съветници. За да почетат Свети Николай десетки миряни от Ракитово, Костандово и Дорково се помолиха за здраве и благодат и хапнаха от вкусно приготвения курбан.

Вече няколко години на това място си дават среща родопчани, изповядващи православието или исляма и така показват, че всеки уважава религията на другия. Преданието разказва, че църквата в местността "Николица" е построена през периода ІV - VІ век от тракийското племе беси, което в края на ІV век приема християнството. Съществувала е до средата на ХVІІ век, разрушена до основи след помохамеданчването на Чепинския край. Два века е забравена, но некрополът около нея се използва до ХІХ век. През 1923 година върху останките й е построен параклис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай