Холандец инвестира 1 милион в земеделие у нас

Холандец инвестира 1 милион в земеделие у нас | StandartNews.com

Холандският предприемач Вилям Ван ден Берг инвестира над 1 милион лева в земеделие в Неврокопския край. Той закупи над 230 декара земеделска земя от частни стопани край хаджидимовското село Копривлен. Бившият фармацевт от години влага средства в страната ни.

Сега се е заел да развива производство на билки и цветя в местността Мерата до селището, което е край пътя за Гърция. Продукцията вече година изнася основно в родината си. Преди време засадили декоративна шипка, която отглеждат за цвят, а не за плод. Няколко работници се грижат за билки, за цветя – божури и рози. В сезона на брането холандецът дава работа на близо 30 души. Вилям Ван ден Берг е категоричен, че с новото начинание ще има печалба, тъй като условията за отглеждането на билки и цветя в района са отлични. Бизнесменът, който е пенсионер, построи и модерна складова база в своя имот. „Вложил е над 1 милион лева. Направи десетина износа за родината си, доволен е от бизнеса си. В нашето селище пък построи преди години 5 къщи за гости, развива селски туризъм, често му гостуват туристи от Западна Европа", сподели бившият кметски наместник на село Делчево Иван Панайотов.

„Държавата ви не използва и не прави максималното за развитието на земеделието. Притежавате страхотни природни дадености, за да сте сред първите в Европа по отглеждане и износ на селскостопанска продукция. Намерих ниша и реших да се възползвам", споделя инвеститорът, който е пенсионер.

Според него все повече хора искат да се изнесат от големите и шумни градове, за да заживеят в красиво и спокойно място. Сградите, които е закупил и ремонтирал, са родопски възрожденски къщи, повечето от които са на два века. Някои от тях са архитектурни паметници. „Аз съм енолог и пчелар – правя вино и мед. Чувствам се като равноправен жител на Делчево. Помагаме си взаимно с моите съселяни. Черпя ги с хубаво вино, мое производство. Радвам се, че открих това място и инвестирам тук", твърди холандецът, който е бивш фармацевт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай