Хлапе с колекция от 700 патрончета

Хлапе с колекция от 700 патрончета | StandartNews.com

Пловдив. 10-годишният Меруджан Вартанян от Пловдив е признат за най-младия колекционер в света от родните колеги в бранша. Първоначално момчето събира войничетата от шоколадови яйца, после се преориентира към монети, а през септември миналата година намира истинската си страст - 50-милилитрови или по-малки шишета с алкохол.

В момента Меруджан разполага с 693 колбички с различни видове питиета - уиски, коняк, водка, текила, шнапс, джин, узо, вино. Сред най-ценните са шишенцето текила Lajita, в която плува гъсеница и собствена лимитирана серия арменски коняк, произведен в Ереван. Питието е 20-годишна отлежала напитка, а върху етикета производителят е поставил снимката на малкия колекционер. За попълването на сбирката се грижат всички роднини и приятели на Меруджан, които от пътуванията си по света задължително му носят 50-милилитрови патрончета. По този начин третокласникът се сдобил с бутилка испанско вино сангрия, с украинска водка от 1971 година, с немски ликьор в бутилка, наподобяваща стъклен ботуш и блиндирана опаковка шотландско уиски Old St. Andrews.

Меруджан притежава още глинена стомничка с арменско вино от грозде, както и плодови арменски вина от къпина, дюля и нар, налети в шишенца с формата на плодовете. Част от бутилките момчето е получило при размяна с други колекционери. Един от тях го посветил в тайната как да запази съдържанието на шишенцата. За да не изветрява алкохолът, гърлото се запечатва в восък. Ползват се неароматизирани бели свещи, които се разтапят. Запечатката трябва да бъде прозрачна, за да се вижда, че бутилката не е отваряна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай