Гурбетчии спасяват село от недоимък

Гурбетчии спасяват село от недоимък | StandartNews.com

Гурбетчии пращат редовно пари и спасяват от недоимък близките си в симитлийското село Долно Осеново. В селището няма фамилия без емигрант, а семействата разчитат основно на тютюна за препитанието си. Ниските изкупни цени на „зеленото злато" обаче ги принуждават да разчитат на свои роднини и близки, които са на гурбет в чужбина.

От тежкото положение ги спасяват гастарбайтерите, които периодично превеждат финансови средства на закъсалите земеделци. „Добре е, че са те. Иначе трудно се справяме. Цената на тютюна не е висока", признават хората в селището. Истината е, че благодарение на гурбетчиите тук усещат, че има празници. От 1600 души население над 350 са навън и работят здраво.

Най-много са в Испания и Португалия. Без тях повечето семейства няма как да вържат двата края, твърди кметът на населеното място Бисер Сегменов. Те пращат и много подаръци или по пощата, или по шофьори на микробуси, които пътуват до чужбина и обратно. Най-важното е, че не спират да помагат на близките си. Някои загубили работата си и се върнали в Долно Осеново. Но се убедили, че трудно ще се справят само с отглеждането на тютюн, тъй като нямат друга работа.

Обещали са ми работа в строителството в градче, което е на 100 км от Мадрид. Ще замина в началото на септември, защото тук няма достойно заплащане на труда ни", твърди 32-годишният Юлиян. Той изкарал близо 10 години в Испания и помагал на роднините си през цялото време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай