Губернатор резна заплатите на старейшините

Битката за високите възнаграждения отива в съда

Губернатор резна заплатите на старейшините | StandartNews.com

Благоевград. Областният управител на Благоевград Костадин Хаджигаев за пореден път спря скандално решение на общинските съветници в града. Битката между тях е заради гласуваните високи заплати за местния парламент. Рефер в нея обаче вече става Административният съд.

Старейнините се уредиха с по 300 лева месечни бонуси, но за кратко. На два пъти Хаджигаев връща решенията обратно за разглеждане от съветниците. Те обаче, водени от принципа „Гладен парламентарист на сесия не ходи”, упорито приемаха високите си месечни бонуси. Трябва да се отбележи, че срещу това бяха избраниците на ГЕРБ и БСП, но въпреки тях гласуването мина успешно.

Привържениците на високите бонуси са категорични, че няма безплатен труд и е нормално да получават адекватно възнаграждение за работата си. Според Хаджигаев скандалните решения, с които се заобиколиха законът и разпореждането на финансовия министър Симеон Дянков за намаляване на възнагражденията, са в противоречие на Закона за местната администрация и местното самоуправление. Съгласно него общинските съветници могат да получават възнаграждения за един месец не повече от 30% от средната брутна заплата в съответната община за последния месец от предходното тримесечие. За благоевградските парламентаристи това означава, че на месец могат да взимат някъде към 180 лева.

На свое заседание местните парламентаристи гласуваха промяна в правилника си за работа. Тя гласеше: "Общинският съветник получава допълнително възнаграждение за работа извън работата в постоянните комисии и заседания на Общинския съвет в размер на 300 лв." Това решение бе оспорено от губернатора и върнато за отмяна. Но благоевградските съветници намериха друга вратичка и пак си гласуваха месечните бонуси от три стотака. Този път маскирани с текста: "Всяка регистрирана група в ОбС получава месечна сума в размер на 300 лв. на член на група".

Сега магистраатите ще решават казуса с високите заплати, които си гласуваха общинските съветници. „Те не работят на полза роду, а на полза джоба”, коментират благоевградчани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай