Гросмайстор А. Карпов откри първата у нас своя шахматна академия

Гросмайстор А. Карпов откри първата у нас своя шахматна академия | StandartNews.com

Добрич. Официално в Албена отвори врати първата у нас шахматна академия, носеща името на световния шампион гросмайстор Анатолий Карпов. Той самият заедно с областния управител на Добрич Недко Марчев прерязаха лентата, след което гросмайсторът демонстрира едновременен сеанс на 20 дъски, като негови съперници с черните фигури бяха деца на възраст от 8 до 18 години – част от националния отбор на страната ни по шах.

Пред медиите А. Карпов сподели, че има разкрити академии в САЩ и над 30 европейски страни и добави, че най-добрата от всички е тази в Хохенхайм, Германия, където вече имат и професионален отбор. „В Русия имам над 37 академии" – каза още гросмайсторът. Той заяви, че в много страни по света шахматът е една от учебните дисциплини на децата, защото ги учи на логическо мислене, укрепва паметта и учи подрастващите на анализ и вземане на решения. „Шахматът е и част от учебния план на училищата в Турция" – каза още Карпов.

Той коментира и актуалната обстановка между Русия и Украйна в качеството си на депутат в руската Дума, представляващ Тюменска област. „Съжалявам за това, което става в Украйна и още по-тъжното е, че страда мирно население. Не бива в която и да е страна по света да се използва войската на страната срещу мирното й население. Какво ще стане – никой не може да каже и аз не се наемам да прогнозирам. Крайно време е двете страни в този конфликт да започнат да се чуват. САЩ и европейските държави трябва да видят какво реално става в Украйна" – заяви Анатолий Карпов, който е поясни, че е част от ръководството на екологичната организация „Зелена Русия".

В академията ще се обучават български и руски деца на древната игра, като гросмайсторът заяви, че тепърва предстои създаването на фондация на неговото име и да се определят цените за обучение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай