Граждани звънят на тел.112, за пътната обстановка и времето

Граждани звънят на тел.112, за пътната обстановка и времето | StandartNews.com

Кърджали. Граждани звънят на тел.112, за да питат за пътната обстановка, какво е времето, даже колко е часът. Не са малко и обаждания от ученици или агресивни и психичноболни хора. Имало и случаи, когато младежки компании търсели Единния европейски номер, за да проверят за колко време ще пристигат екипите на Спешна помощ, пожарната или полицията. Това стана ясно на среща в Кърджали в деня на единния европейски номер. Директорът на Районен център 112 инж. Елена Паскалева съобщи, че не са редки и обажданията от деца, които мълчали в слушалката.

„Това заема линия, а в този момент някои наистина може да се нуждае от спешна помощ. Единният европейски номер 112 не бюро за справки, този телефон трябва да ползва се от хората, когато се налага намесата на службите за спешно реагиране - полиция, пожарна, спешна помощ, планинска и морска спасителни служби", подчерта инж. Паскалева.

Тя отчете, че като цяло делът на фалшивите сигнали намалява.Принос за това имали големите глоби, които законът предвижда за нарушителите и които могат да стигнат до 20 000 лева.Директорът на Районен център Кърджали коментира, че работят добре със службите. Операторите бяха поздравени от областния управител Илия Илиев за адекватната им и бърза реакция през последните дни, когато в региона на Кърджали се създадоха доста критични ситуации заради падналите проливни дъждове.

На срещата, в която участваха представители на ОД на МВР, РД„ПБЗН" Центъра за спешна помощ, БЧК, бе съобщено, че през 2014 г.в Националната система в страната са приети над 5 млн. 325 хиляди повиквания, от които по-малко от половината са били реални сигнали. С 4 на сто са се увеличили обажданията към полицията, с 6 % към пожарната. През годината обажданията към Спешна медицинска помощ и полицията са съставлявали близо 90 на сто от всички повиквания в националната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай