Гръцкият посланик: Пускаме автобуси през Маказа до края на 2015 г.

Гръцкият посланик: Пускаме автобуси през Маказа до края на 2015 г. | StandartNews.com

Въпреки кризата, която в момента Гърция преживява, сътрудничеството между общините от българска и гръцка страна, строителството на последните 6 км, свързващи отсечката „Маказа- Нимфея" с автомагистрала „Вия Егнатия" и изграждане на газовата връзка Комотини – Кърджали- Хасково- Димитровград ще се осъществяват и ще се развиват. Това заяви в Кърджали посланикът на Гърция у нас Димостенис Стоидис.

Дипломатът се срещна с кмета на Кърджали Хасан Азис, а след това замина да инспектира граничния пункт „Маказа- Нимфея". Той обясни, че иска на място да провери как се осъществява трафикът и обслужването на пътуващите. В момента, особено през почивните дни, на ГКПП "Маказа" се извиват големи опашки от чакащи коли и в двете посоки.

След откриването през септември 2013 г. граничният пункт е втори по натовареност по българо- гръцката граница. Много кърджалийци, българи от вътрешността на страната и чужденци пътуват за плажовете на Бяло море, а жители от района на Комотини идват в Кирково и Кърджали да пазаруват.

Н. Пр. Димостенис Стоидис увери, че ще съдейства в следващите месеци на т. г. през ГКПП „Маказа – Нимфея" да тръгнат и автобуси, защото в момента действа ограничението за преминаване на МПС до 3,5 т.

По думите на дипломата за преминаването на товарни коли и камиони ще бъде нужно повече време и подготовка. На първо място трябва да се направи разширяване на пункта и изграждане на кантар, което е ангажимент на българската страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай