Градят нов мост над Симитли

Градят нов мост над Симитли | StandartNews.com

Симитли. Започва проектирането за изграждане на временен инвентарен стоманен мост над река Струма. Той ще свързва град Симитли и квартал „Ораново". Общинският съвет гласува отпускането на 23 500 лева от местните приходи да бъдат инвестирани тази дейност.

Изграждането на авариен мост над Струма е наложително заради неотложния ремонт на съществуващото съоръжение над реката, което е опасно. То е строено от немските войски по време на втората световна война, експлоатационният му срок изтече преди години и вече няма гаранция за устоите му. Затова се нуждае от спешен ремонт.

Община Симитли има разработен проект за укрепване, цялостна реконструкция и надграждане на моста. Необходими са около 5 милиона лева за мащабната инвестиция. Кметството ще кандидатства за финансиране с готовото проектно предложение по Програмата за развитие на селските райони, мярка 321. В момента се изчаква програмата да бъде отворена.

За да е в готовност за изпълнение на проекта, местната власт трябва да осигури временен мост за преминаване. Местните парламентаристи гласуваха необходимите средства за проектиране на съоръжението, което ще бъде успоредно на съществуващия мост. То ще е с нормална носимоспособност, трябва да бъде проектиран и изграден в кратки срокове, за да поеме без прекъсване и ограничения целия трафик.

Старият стоманен мост ще бъде затворен, докато бъде възстановен. Съветниците упълномощиха кмета на общината Апостол Апостолов да поиска от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет отпускане на необходимите финансови средства за спешното изграждане на инвентарния военен мост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай