Горна Оряховица на бунт срещу градеж на джамия

Горна Оряховица на бунт срещу градеж на джамия | StandartNews.com

Горна Оряховица. В Горна Оряховица готвят бунт срещу строеж на джамия в железничарския град. Противници на новия молитвен дом са събрали над 1000 поддръжници в електронна подписка. Форумите прегревят от призиви за граждански протест срещу мюсюлманския храм.
За да успокои страстите, кметът Добромир Добрев е насрочил обществена дискусия в края на седмицата. Той обясни, че въпросът за изграждането на молитвения дом е с близо 10-годишна хронология. Мюсюлманското настоятелство в Горна Оряховица е купило общински имот и сградата, която ползва за молитвен дом още през 2003 г. През 2011 г. кметът на турския град Буюкчекмедже изяви готовност да финансира изграждането на истинска джамия с минаре. Тогава е извършена и промяна на предназначението на имота. Уведомени са и всички заинтересовани собственици на недвижими имоти, но възражения не са получени. Сега общината нямала никакви правни основания да спре строителството на джамията.
В края на юли мюфтийското настоятелство получава разрешително за строеж, а месец по-късно е направена и първата копка."Това, което успяхме да направим е, че договорихме минарето да не е 40 метра, както идкаха възложителите на проекта, а наполовина и високоговорителите ще се пускат веднъж седмично за две минути преди голямата петъчна молитва", каза Добрев.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай