Герго Гергов възстановява крепостната система на Видин

Герго Гергов възстановява крепостната система на Видин | StandartNews.com

Уникалното отбранителното съоръжение ще бъде показвано на туристи

Кметът на Видин Герго Гергов възстановява крепостната система на града, известна под името „Калето", съобщиха от общината. Проектът е изготвен преди 4 години, но не е реализиран заради съпротива от обществеността. Тя е срещу прокарването на плавателен канал от северната част на системата до крепостта „Баба Вида". Тази част от проекта ще отпадне, но съществената – остава, обясни Герго Гергов. Ще бъде възстановена крепостната стена, заедно с бойниците и кулите и по протежение на 1570 м.

Крепостната система на Видин е уникално отбранително съоръжение, обясни кметът. То е единственото в България, а в региона подобна, но с много по-малки размери, е имало в Белград. Френски градове имат такива отбранителни стени, които сега възстановяват. С изпълнеието на общинския проект ще се повиши интересът към Видин, убеден е Герго Гергов. Той недоумява защо такава забележителност не е била експонирана и показвана на туристи досега.

Системата представлява полукръг от каменни стени с диаметър 2 км, отворен към Дунав. Пред каменните стени има земен вал. Той е изпълнявал ролята и на защитна от наводнение от реката дига. Пред каменните стени е имало ров, широк 18 м. Пълнили са го с вода, чиято дълбочина е достигала 5-6 м.

В полукръга се е влизало от няколко порти – 4 – откъм сушата и 5 от към Дунава. Това говори колко оживен търговски център е бил Видин през 18-ти век. С малки разрушения портите от към сушата са запазени до днес. Това са Флорентин капия, Еничар капия, Пазар капия. Най-запазена е главната порта на видинското кале – Стамбол капия. Наречена е така, защото през нея преминавал пътят за Истамбул. Пред нея имало каменен мост и стоянка за кораби и лодки, които зиумували в нея.

Две от портите откъм реката – Аралък и Сюргюн, не са запазени. Но са останали Топ капия, Сарай капия и Телеграф капия.
Крепостната система за отбрана е направила Видин непревземаем град. Това е доказано по време на австрийско- турските войни, когато е бил атакуван. Крепостта не превземат и румънските войни, които освобождават Видин през 1877 година. Само 6000 защитници защитават града по време на сръбско-българската война, но сърбите – 11 000 души, също не успяват да го превземат.

Изграждането на системата е започнало през 1690 година и е завършило след 30 години. След два века и половина тя ще бъде възстановена и съхранена за поколенията. Като истински страж на града в историческото му развитие. Днес също може да му служи, но с мирни цели – привличането на повече туристи, смята Герго Гергов.

Проектът ще бъде изпълнен с партньор общината в отсрещния румънски град Калафат. Финансирането ще бъде осигурено от европейската програма „Интеррег" – 2014 – 2020. Преди дни Герго Гергов подписа споразумение за това със своя колега Мирча Гуца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай