Футболни фенове от страната защитиха видинския Конак

Футболни фенове от страната защитиха видинския Конак | StandartNews.com

Видин. Два автобуса с футболни фенове пристигнаха във Видин, за да защитят Конака – сградата, в която е настанен историческият музей на града, поискана от мюсюлманското вероизповедание. Те бяха предвождани от Елена Ваташка – лидер на сдружението на футболните фенове и Димитър Ангелов – Дучето, от националното сдружение „Армейци 1948". На централния площад „Бдинци" агитката развя националното знаме и скандира „България", „България". „Не искаме нищо чуждо, но нашето – не даваме" пишеше на голям плакат.

 

Пред сградата на Конака по същото време започна друг митинг, воден от лидера на местната „Атака" д-р Емил Лилов. Неговите възгласи бяха „Долу ДПС".

 


Полицаи и жандармеристи охраняваха и двата митинга и не разрешиха те да се слеят. Плътен кордон от жандармеристи опаса и входа на съда, където започна дело за собствеността на Конака. До екцесии не се стигна.

 


Редом до адвоката на общината, която е собственик на въпросната сграда, застана и кметът на Видин Герго Гергов. Вещото лице арх. Галя Антова докладва, че Конака никога не е била притежание на турските власти и не е била използвана от тях до 1878 година. Тя е сграда на митрополията и е била наричана „Епископски конак". С думата конак са били наричани всички обществени сгради по време на турското владичество, изтъкна г-жа Антова.

 


Главното мюфтийство не изпрати представител на заседанието на съда. Това бе третото разглеждане на казуса. Предишните две бяха отложени по молба на вещото лице, за да се запознае с огромната документация, свързана с изграждането и предназначението на сградата.

 


Съдът ще се произнесе по искането за собствеността на имота до един месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай