Фондация раздаде награди и антинагради

Фондация раздаде награди и антинагради | StandartNews.com

За тринадесети път Фондация „Програма достъп до информация" връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам. Станаха ясни имената на победителите в различните категории, церемонията се проведе в понеделник в дома на Европа в столицата. Награда „Златен ключ" получи гражданинът Милен Чавров за системно и последователно упражняване на правото на достъп до информация за подобряване на разбирането за болестта СПИН у нас и за защита правата на хората, живеещи с ХИВ в България.

Същото отличие бе присъдено и на Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере" – за използване на Закона за достъп до обществена информация и публичните регистри за осветляването на детайли по планираното застрояване на територията на Кара дере, както и за установяване на законови нарушения. За най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация, бе определено разследването на Здравка Маслянкова от в. "Янтра днес" – "Хлopнa бoмбa цъкa в Гopнa Оpяхoвицa", направено с помощта на ЗДОИ. След серия публикации бе спряно изграждането на завод за хлор в Горна Оряховица.

Грамота за изключителен принос към прозрачността и отчетността на институциите получи екипът на „Господари на ефира" за използването на ЗДОИ, за да проследят дали и как институциите предприемат действията, които обещават след разкрития за нередности в ефира на предаването.

„Златен ключ" бе връчен и на Министерство на отбраната за най-добре организирала предоставянето на информация за граждани.

Не мина и без „отличаване" на ведомство, което не спазва задълженията си по ЗДСИ. Антинаграда „Катинар" си спечели Министерство на земеделието и храните за упоритото игнориране на задълженията по ЗДОИ за създаване и поддържане на секция „Достъп до информация" на интернет страницата си. „Отличието" е и за искането за електронен подпис на заявления, подадени по електронната поща и за отказа да предостави името и длъжностната характеристика на определения по ЗДОИ служител.

„Срамота" получиха 30 мълчаливи общини – за липсата на какъвто и да е отговор на електронно заявление за достъп до информация, подадено в рамките на проучването на ПДИ на активното публикуване на информация в интернет страниците на 544 институции, проведено в периода 23 февруари – 23 март 2015. за най-абсурден случай на достъп до информация се присъди Антинаграда „Вързан ключ" на Министерство на околната среда и водите за позицията им, че по реда на ЗДОИ може да се иска информация, но не и достъп до конкретни документи. Заради това редовно се отказва предоставяне на конкретни документи. „Срамота" получи ОД МВР – Перник, тъй като заличи имената на служителите по ЗДОИ в предоставената заповед за тяхното назначаване и така заявителят отново не знае към кого да се обърне, за да получи информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай