Фандъкова: С бюджет 2016 продължаваме зелените политики

Фандъкова: С бюджет 2016 продължаваме зелените политики | StandartNews.com

С Бюджет 2016 на Столична община продължаваме реализацията на зелените политики във всяка от сферите. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на редовното заседание на Столичния общински съвет.

Размерът на бюджета на Столична община за 2016 г. е 1,260 млрд. лв. "От тях капиталовата програма е 421 млн. лв., от които по оперативните програми осигурените средства са 195 млн. лв.", обясни тя. "Смятам, че осигурихме максимална публичност, представяне и обсъждане на проекта за бюджет. За първата седмица данните са свалени от сайта на общината над 50 пъти, което означава, че има сериозен интерес от страна на гражданите", посочи Фандъкова.

"Благодаря на всички, които направиха аргументирани и разумни предложения. Голяма част от тях приехме. Това са предложенията на ГЕРБ, РБ, Патриоти за София и "Група 5", коментира още тя и изтъкна, че ще има повече пари за спорт, гробищни паркове, поставяне на информационни табели на уличната мрежа и изпълнение на програмата за поетапен ремонт на вътрешнокварталните улици.

Собствените приходи, заложени в размер на 589 млн. лв. са със 7 млн. лв. повече в сравнение с миналата година, добави градоначалникът. "Създадената преди години обща данъчна система на данъчните отдели помогна за по-голям контрол и улесни гражданите при плащането на задълженията си", допълни тя.

"На първо място ключовият проект за 2016 г. е започналото вече изграждане на третия лъч на метрото. Никога в София не се е изграждало с такова темпо релсов път. Заложили сме за 2016 г. 200 млн. лв., с които започваме изграждането на метрото от Малък Градски театър зад канала до "Овча купел", обясни Фандъкова. "Продължаваме модернизацията на градския транспорт, а до края на годината предстои да завършим интелигентната система за управление на градския транспорт. Продължаваме с ремонтите на ключови булеварди, изграждането на велоалеи и обособяването на нови бус ленти", продължи Фандъкова.

По-рано днес Столичният общински съвет прие бюджета на общината за тази година. Това стана с 47 гласа "за", 10 "против" - 10 и двама въздържали се. Общият брой на гласувалите общински съветници на редовното заседание на СОС бе 59, съобщи "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай