Фандъкова: Няма причина за поскъпване на водата

Фандъкова: Няма причина за поскъпване на водата | StandartNews.com

София. Няма основание да се повишава цената на водата в София, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ. Тя подчерта, че е заявила това официално на концесионера, като е изпратила становището на работната група от общински съветници, които контролират концесията към ДЕКВР. Според Фандъкова и при сегашната цена е напълно възможно да се изпълни инвестиционната програма през 2013 г., която е за около 50 милиона лева и включва подмяна на водопровод и канализация. Кметът на София каза още, че е възможно да се развали сключеният преди 10-тина години договор със "Софийска вода", ако дружеството не изпълнява задълженията си.

"Всеки договор може да бъде развален, при определени условия обаче, за да не плащат Общината и хората милиони левове. За съжаление този договор, сключен преди 10-тина години от кмета Стефан Софиянски, е твърде неизгоден за Общината. Той беше подобрен, но подобрението беше по отношение на увеличаване на инвестициите, но механизмите за контрол са доста по-слаби, за съжаление. Въпреки това възможността е тази - при две последователни санкции от страна на ДКЕВР договорът може да бъде развален. Но за съжаление тези санкции, за които ние алармирахме, падат в съда, за момента. Много е важна ролята на ДКЕВР в това отношение" , обясни кметът на София. 

В момента приключва проектирането на енергийна ефективност за всички сгради в столицата, каза още Фандъкова. В него е включена и преработката на разпределението на тръбите на топлинната инсталация от вертикално в хоризонтално, което ще позволи индивидуално отчитане на сметките за парно. Водят се преговори за отпускане на повече пари като безвъзмездна помощ по европрограми, допълни кметът на столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай