Фандъкова: Не очакваме печалба от общинските болници

Фандъкова: Не очакваме печалба от общинските болници | StandartNews.com

София. Не очакваме печалба от общинските болници. Това заяви пред журналисти Йорданка Фандъкова, която днес бе на посещение в Четвърта градска болница. „В Пета Градска болница наследството е много тежко и все още не могат да се справят с него, но работят активно. Всички останали болници завършиха 2014 г. без да имат задължения към доставчици за годината, което е много важен резултат", обяснява тя.

„Важно е да подчертая и ролята на общината, защото близо 5 000 пациенти са преминали през Четвърта градска болница за 2014 година. От тях по договор с общината са близо 1950 пациенти, т.е. здравно неосигурени, за което общината заплаща една четвърт от средствата, даже и повече. Те идват по договор със Столичната община", заяви Фандъкова.

„Общината инвестира около 8 млн. лева годишно за подпомагане на Общинските болници, за да може те да обслужат всички граждани и да не връщат пациенти. Това е важно за работата ни", добави кметът на София.

„Ген. Стоян Тонев в качеството си на заместник-кмет с направление „Столично общинско здравеопазване" успя да мотивира, да обедини управителите на болниците да работят с Общинския съвет, за да може да се случат всички тези проекти. Трудно е да се намери наследник на ген. Стоян Тонев," каза още тя.

Нова медицинска апаратура за подобряване на медицинските услуги, които са част от инициативата JESSICA, бе представена днес в Четвърта градска болница. Освен Йорданка Фандъкова, на представянето присъстваха още ген. Стоян Тонев председател на Комисията по здравеопазване в 43-тото Народно Събрание, Надя Данкинова изпълнителен директор на „Фонда за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ", д-р Антоанета Пейчева – зам.-кмет по здравеопазване, както и представители на ръководството на болницата.

Новите апарати са по проект финансиран, чрез предоставяне на заем от „Фонд за устойчиво градско развитие на София" на обща стойност 600 000 лева с ДДС. Чрез оборудването ще се внедрят нови методи на профилактика, диагностика и лечение в болницата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай