Фалиралият ОЦК погреба багерист (ОБЗОР)

Фалиралият ОЦК погреба багерист (ОБЗОР) | StandartNews.com

Фабриката е като декор от филм на ужасите, разказват колеги му

От 1 до 6 г. затвор грози шефовете на загиналия под тонове бетон и желязо багерист Валентин Юруков, ако се докаже вината им. 51-годишният мъж от Михалково бе смазан от 30-метрова стена в кърджалийския Оловно-цинков комбинат (ОЦК) в събота следобед. Близо 5 часа два екипа на пожарната и 8 огнеборци разчистваха отломките след трагедията. "Наложи се рязането на ламарини, за да бъде освободено тялото", съобщи комисар Сергей Заимов, директор на РД "Пожарна безопасност и защита на населението", който ръководеше работата по разчистването на останките. Малко преди 22 ч линейката с тялото на багериста излезе през портала на завода, след това пожарните коли и спасителният автомобил. На местопроизшествието бяха директорът на Инспекция по труда в Кърджали Ангелина Бабунска и директорът на ОД на МВР Кърджали Венцислав Момчилов.

"Рязахме железа и след края на работния ден си тръгнахме от площадката. Какво е станало знаят само багеристът Валентин, лека му пръст, и шефът му Христо. Вальо е трябвало да "чопне още от колоната". Вътре е като призрачен град - разруха и останки от 50-годишни сгради. Става за декор на филм на ужасите или за град след бомбардировка", призна пред 24rodopi.com колега на загиналия в ОЦК багерист. Медиите не бяха допуснати на мястото на трагедията. Окръжният прокурор на Кърджали Желязко Стефанов, който също пристигна в затворения металургичен завод след инцидента, съобщи, че разследването се води от следствен отдел при Окръжна прокуратура, образувано е досъдебно производство по чл. 123 ал. 1 от Наказателния кодекс, който визира, че някой е причинил другиму

смърт поради незнание или немарливо изпълнение

на занятие или друга правнорегламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Според очевидци разрушаването на сградата започнало преди няколко дни със събаряне на по-ниската част, в злополучния ден се работело по срутване на по-високата. "Разследването е в началото, трябва да се установят и изяснят всички елементи за причинената смърт при трудовата злополука", бе краткият коментар на прокурор Стефанов. Инспекцията по труда в Кърджали също започна разследване на инцидента. Изискана е цялата документация на фирмата за този обект, включително и заповеди за работа в почивен ден. "Проверяваме не само фирмата подизпълнител, но също и фирмата изпълнител, както и фирмата възложител на разрушителните дейности", обяви Ангелина Бабунска, директор на Инспекцията по труда в Кърджали.
По време на инцидента на строителната площадка не е имало други работници. Били са само багеристът Валентин и шефът на фирма "Пас Комерс" от Стара Загора. Тя била наета от изпълнителя "Устра холдинг"-Кърджали. Една от версиите е, че работникът е разрушил носеща колона, което е предизвикало срутването. Срутилата се стена е част от

цех, строен преди 60 г.

А фирмата "Пас Комерс", която е бутала старата фабрика, е специализирана в извършване на демонтаж и беззривно разрушаване на промишлени, жилищни и общински сгради и съоръжения. Притежава лицензия за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали.

През 2013 г. ОЦК окончателно престана да работи, а оловното производство бе спряно окончателно през април 2011 г. "Хармони 2012" ЕООД е новият му собственик, след като спечели търга през 2012 г. Цялата 2013-а премина в протести на металурзите да си получат дължимите заплати от предишния собственик Валентин Захариев. От миналата година започна разчистването на площадката на фалиралия ОЦК-Кърджали, за да стартира и строителството на новия цинков завод, който трябва да бъде изграден от канадската фирма "SNC Lavalin". Цеховете "Електролитен" и "Пържилен" ще бъдат изградени наново и ще бъдат оборудвани с модерна технология.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай