Европейски кметове искат фискална децентрализация

Европейски кметове искат фискална децентрализация | StandartNews.com

Благоевград. Кметове от над 15 държави поискаха реална фискална децентрализация. Това стана на Международна конференция „Бъдещето на фискалната децентрализация в Югоизточна Европа” в черногорския град Будва. На форума участва и зам.-председателя на Управителния съвет  на  Националното сдружение на общините и кмет на община Гърмен Ахмед Башев.

Всички присъстващи се обединиха около тезата, че без фискална децентрализация реформите са бавни, инвестициите несъществени, а развитието на страните е слабо. Нисък е и жизненият стандарт на хората. Стана ясно, че не е възможно да искаме добро бъдеще,ако не си го създадем сами.

Не може да се прехвърлят отговорности на местното самоуправление, без те да бъдат финансово обезпечени, сподели Башев.

Особено място в дискусиите по време на конференцията беше отделено на общинския капацитет, на публично–частното партньорство, на пестенето на средства чрез енергийни проекти и добри практики на работа между централната и местната власт. Не беше подминат и въпросът за Стратегия 2020, като бяха дебатирани досегашните слабости и необходимостта от улесняване на процедурите за усвояване на средствата по Европейските програми.

„За постигане на фискална децентрализация е необходима реформа на данъчната система за рязко увеличаване на приходите на общините, но без да се увеличава данъчното бреме за гражданите”, посочи Ахмед Башев.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай