Електромобил вози турист в древността

Електромобил вози турист в древността | StandartNews.com

Велико Търново. Електромобил ще разхожда туристи по древните улици на  римския град Никополис ад Иструм. Еко автомобилът ще  бъде доставен по проект на Министерството на културата за социализация на Никополис ад Иструм. От него ще се възползват предимно хора с увреждания. Целият проект е на стойност 2 млн. лв. и трябва да започне в началото на следващия месец.

По него се предвиждат ремонтни дейности в археологическия резерват, изграждане на алеи за туристите и специални такива за инвалидите. Хората с увреждания ще могат да ползват електромобила за разходка до най-интересните места в римския град, разказа археологът Павлина Владкова, която ръководи летните разкопки в Никополис.

Благодарение на проекта, който се очаква да стартира през септември, в римския град ще има ток и вода, ще се направят нови санитарни възли и паркинг, както и помещение, в което туристите ще могат да си поръчат кафе и разхладителни напитки. Ремонт ще бъде направен и на сградата, в която работят археолозите. По проекта ще бъдат монтирани и 12 указателни табели на кръстовищата по пътя между Велико Търново и Никополис ад Иструм. След влизането в резервата през главната порта туристите ще минават през частично възстановената северна порта на крепостната стена и маршрута ще продължава по система от маркирани маршрути с изкуствена настилка.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай