Електромобил разхожда туристи в римски град

Електромобил разхожда туристи в римски град | StandartNews.com

Велико Търново. 2 милиона лева ще бъдат вложени в социализацията на древния римски град Никополис ад Иструм край Велико Търново.

Специално в римското градче ще бъде пуснат електромобил, закупен с допълнителни средства, за да може сред древните руини да се придвижват туристи по калдъръмите.

Строителните дейности в римския резерват станаха възможни след като Министерството на културата спечели проект на стойност 1 246 265 лева, а разликата до 2 милиона лева е за съпътстващи разходи по проекта. Целият археологически резерват ще бъде с нова ограда, изградена от габиони. В него ще се влиза през триметрова римска порта, построена изцяло от масивно дърво, каза археологът Павлина Владкова, която проучва резервата от 30 години. Още с първите строителни дейности преди няколко дни изпълнителят на проекта веднага се натъкнал на нови артефакти докато търсел място за изграждането на нова тоалетна. Така заедно със строителите в резервата ще работят и археолозите, за да се следи всяка находка, която се покаже под багерите.

По проекта е предвидено да се ремонтира съществуващата база за подслон на археолозите, където ще могат да отсядат и туристи. Всичко, което се възстановява в римското селище, ще се изгражда от оригинални римски тухли, които са събирани по време на разкопките. Паркингът пред входа на резервата пък ще бъде тапициран със специални тухлички, които археолозите ще могат да извадят само за няколко дни ако решат да проучват пласта под мястото за паркинг.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай