Екипи на „ВиК“ с тежка механизация отстраняват аварията на магистралния водопровод

Екипи на „ВиК“ с тежка механизация отстраняват аварията на магистралния водопровод | StandartNews.com

Екипи на „В и К" с тежка механизация отстраняват аварията на магистралния водопровод на Кърджали в района на село Пъдарци. Там се е активирало свлачище, което е прекъснало на две места тръбата, захранваща с питейна вода Кърджали, Момчилград и още 40 села. В Момчилград вече е осигурено водоподаване от алтернативен източник–помпената станция Загорско. Областният град и околните населени места обаче остават на сухо.

Днес на мястото на аварията бе областният управител на Кърджали Илия Илиев. От ръководството на „ВиК" го увериха, че се надяват най-късно утре вечер скъсаната тръба да бъде възстановена.Аварията е установена след като дежурните на Пречиствателната станция снощи са констатирали, че към нея постъпват по-малки количества вода, което е индикатор за теч по мрежата. При проверка в предполагаемия район на инцидента, от „ВиК" забелязали, че свлачището е катурнало бетонова шахта и е пробило тръбата.

Водопроводът пресича свлачищна зона, до нея се стига трудно, по стръмен и хлъзгав терен, калта е до коленете, а периметърът на разломите се разширява. В съседство има и наклонен електрически стълб.
В момента на място се извършват заваръчни работи, прокарани са подходи, осигурена е строителна техника. Ремонтът ще продължи през цялата нощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай