Двама известни турски художници откриха изложба в Кърджали

Двама известни турски художници откриха изложба в Кърджали | StandartNews.com

На откриването присъстваха генералният консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ и зам.-кметът на община Одрин Расим Юксел.

„Авторите гостуват в Кгражданинърджали, докато в Истанбул тече 14-тото биенале на изкуствата, което събира творци и любители от целия свят", каза при откриването на експозицията Радост Николаева, директор на Арт движение „Кръг". Хикмет Четинкая благодари за поканата и сподели, че творците имат свой собствен език, който може да бъде разбран от всички – езикът на изкуството и цветовете. Алпер Акташ приветства творците и пожела хората да живеят в разбирателство. Хикмет Четинкая е гостувал в България със свои изложби няколко пъти, включително и в програмата на Нощта на музеите и галериите в Пловдив. Като  на света, той живее и работи едновременно в Торонто и Истанбул, и пътува много по покани на различни артизложения и галерии. Зад гърба си вече има 118 самостоятелни изложби и участие в над 900 общи в Азия, САЩ и Европа.

В Кърджали свои творби представя и Шукран Истанбуллу. "Изкуството е неразделна част от живота, аз го приемам като огледало, което отразява живота", казва художничката. Както Четинкая, чиято основна живописна тема е червеният мак, Истанбуллу разработва „кръстери в лилаво" по собствените й думи – лилавите люляци, които в изкуството й се появяват в десетки интепретации, излъчващи различни видове енергия и оптимизъм. И двамата художници са членове на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай