Два нови блока приютяват социално слаби в София

Два нови блока приютяват социално слаби в София | StandartNews.com

Два нови жилищни блока ще строи столична община в „Модерно предградие", „Люлин" и в район „Възраждане", който е за обезщетени собственици. Това заяви зам.-кметът на София Ирина Савина, в рамките на семинар за бюджета на общината за следващата година, предаде БГНЕС.

В „Люлин" и „Модерно предградие" блоковете се строят със средства от ОП Региони в растеж. В Люлин блокът 959, който преди 20 г. е бил замразен на някакъв етап от строежа и сега се довършва и там ще има жилища за социално слаби семейства. В блока ще са 30. В „Модерно предградие" ще се изгражда нов четириетажен блок. Общо апартаментите от двата блока са 71. Във „Възраждане" блокът ще е също нов. Проектът е готов. Предстои издаване на разрешение за строеж и обявяване на процедура в началото на 2016 г. като там ще бъдат настанени семейства, които са обезщетявани преди двайсетина години, защото навремето са им отнели имотите, заради изграждането на булеварди и ключови инфраструктурни проекти в София.

В блока във Възраждане ще бъдат 29 апартамента. Най-много средства като всяка година в ресор „Инвестиции и строителство", са отделени за образование и изграждане на нови детски градини и разширението на такива и за модернизацията на детски градини и училища. На второ място са средствата за ВиК и отчуждаване, които са приоритетни. През тази година бюджетът на направлението е малко по-малък, но за сметка на това имаме изключително отговорната задача да успеем да защитим максимално голям брой проекти по различните програми и да започнем с изпълнението им, за да можем да гарантираме една добра сума в капиталовата програма през следващите години, смята Савина. Тя подчерта, че при подготовката на проектите за европейско финансиране никога не са разделяли града на централна градска част и крайни квартали, а винаги са гледали нуждите там, където са съответните направления. "Има проекти, които са за разширението на централната градска част, има зони, които са включени в интегрирания план за градско възстановяване и развитие, които включват райони като „Надежда", „Връбница", „Красна поляна" и „Илинден", така че почти навсякъде ще се опитваме да финансираме от различни възможни източници", посочи Савина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай