Дометиан се снима до руския генерал Боревски

Дометиан се снима до руския генерал Боревски | StandartNews.com

Видинският митрополит Дометиан се снима до руския генерал Боревски, на когото през 1878 година плененият Иззет Паша предава ключа на града. Това стана след историческата възстановка на събитията около освобождаването на Видин, която бе представена на централния площад „Бдинци" пред стотици видинчани. В нея се включиха членове на патриотични клубове за възстановки от Видин, Стара Загора, Самоков, Луковит и Плевен.

Честването на 3 март във Видин започна от паметника на загиналите румънски войни, който се намира при село Иново. На същото място преди 138 години са се водили героични боеве, в които падат 120 румънци, а 320 са ранени. След това тържеството се пренесе на централния площад. С вълнуващи слова към присъстващите се обърнаха кметът на града Огнян Ценков и митрополит Дометиан. Датата 3 март е свещена за България. Да се преклоним пред храбростта на хилядите участници в освободителната руско-турска война, призова кметът. Да запомним този ден когато Видин почита паметта на загиналите румънски войни, каза и владиката.Река Дунав не ни разделя, реката ни свързва, каза той.

За празника във Видин дойде кметът на община Калафат Мирча Гуца. Сред видничани бе и представителят на румънското посолство Виктор Дедию, на патриотични организации от Румъния и Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай