Добрич дава рамо за златото на гетите

Добрич дава рамо за златото на гетите | StandartNews.com

Добрич. Добрич дава рамо за златото на гетите от Омуртаговата могила. Уникалното съкровище от 264 предмета влезе в топ 10 на националната кампания "Чудесата на България", организирана от в. "Стандарт".

От 1 до 17 ноември всички изкушени от историята и археологията гласуват www. bgchudesa.com, за да определят топ 3 на светилищата, крепостите и съкровищата. В края на месеца пък ще е ясно с кое от чудесата се гордеем най-много. Директорът на добричкия Регионален исторически музей Костадин Костадинов агитира за златото на гетите от Омуртаговата могила в Сборяново-Свещари.

"Вярно е, че Цари Мали град е уникален и е много посещаван обект, но това е така просто защото е реновиран. Ако не беше - нямаше така да привлича интерес към себе си. Опитвам се да бъда максимално обективен, затова според мен по-важният обект е този край Сборяново", казва Костадинов.

Той посочи, че обектът като такъв е уникален, защото тук има находки още от ранната желязна епоха, след това мястото е било обитавано от траките, като се смята, че е било гетска столица и именно нейният владетел е пленил наследника на Александър Македонски по нашите земи - Лизимах. Досега Враца обяви, че дава рамо на Перперикон, Нова Загора - на колесницата от Караново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай